..tak wiec podjelysmy juz z Anka decyzje, ze chcemy wbijac na kwiecien/maj na Krete. czyhamy na tanie loty i bukujemy.
bardzo chcialybysmy Cie tylko poprosic o kilka info, ktorych nie mamy, a ktore Ty pewnie masz lub mozesz miec:)
- czy kreta jest droga?:) do udygania czy mamy sie przygotowac na zabójstwo kasowe i przygotowac wiekszy portfel?:)
Grecja ogolnie jest tansza niz Wlochy, Francja czy Hiszpania. Podaje ceny z Agia Galini i okolicy. Fikusne i wielkomiejskie miejscowki oczywiscie moga miec wyzsze stawki. Ale niekoniecznie:
- Kawa w knajpce: 1,5 - 2 euro
- Chleb w piekarni: sredni bochenek za 0,9 euro
- Zawijaniec ze szpinakiem: 2 euro
- Puszka fasolki w sosie pomidorowym z marketu: 1,5 - 2 euro
- Piwo male w barze 1,5 - 2 euro
- Kalamary w tavernie/restauracji: od 8 - 12 euro
- Porcja frytek: 2 - 4 euro
- 1 kg pomidorow w sklepie/na targu: 0,6 - 1,2 euro
- 1 kg swiezego szpinaku w sklepie/na targu: 2 euro
- oliwa z oliwek moja ulubiona 1 l: 4,2 e
- 1 swieza dorada od rybaka (dla 2 osob): 5 euro
- kostka ok. 400g zajebistego owczego mocnego, ostrego sera w sklepie/na targu: 4-5 e
- Taka czekolada, moja ulubiona ostatnio: 1,4 euro
- Driny, koktajle na wypasie w barze: 4 - 6 euro
- Swiezo wyciskany sok z pomaranczy w knajpie/barze: 2 euro
- Mala butla z gazem (500g) do palnika/kuchenka kempingowa: 5 euro
- 1 kg pomaranczy w sklepie/na targu: 0,7 - 1 euro
- feta 400g w sklepie/na targu: 4 - 5 euro
- porcja tzatziki w knajpie: 2,5 - 3 euro
Banana Mama: wart kazdego centa z tych 6 euro - obiad w restauracji for 2 typu : 1 tzatziki, 1 salatka grecka, 2 dania glowne + karafka wina stolowego to wychodzi zazwyczaj 25 - 30 euro
- podobny zestaw w przasnej tavernie: to koszt ok 20 e
- ale dobra pita z gyrosem/feta to juz tylko: 2 euro
- wypasiony talerz gyros+dodatki: 5 -8 euro
- danie w sensie ze mieso/szaszlyki/pulpety/ gicz jakas to najczesciej 8-12 euro
- jakies 1 osobowe spoko - pizze: od 7 euro
- ciacho (np. spora kostka czeko/orzech pt Milion Kalorii, albo Zostane-Twa-Grycanka) to 2 euro
- zgrzewka niegaz.mineralki 6x1,5l: 1,5 -2 e max
- puszka tunczyka: od 1,5 e
- paczka spaghetti: 0,9 euro
- paczka soczewicy zielonej: 1 e
- 1 kg papryki w sklepie/na targu: ok. 1,5 euro
- puszka coca-coli: 0,8 e
- sok brzoskwiniowy w kartonie 1l: 1,4-1,8 e
- najwazniejsze na koniec: dobre, stolowe, lokalne wino biale/czerwone 1l: 3,7 e
oczywiscie - sa duze markety jak Lidl (40km stad), Carrefour (15km stad), Inka (20km stad) (otwarte pon-sob), tam kupuje sie puszki, makarony, herbaty, napoje, wody mineralne, chemie. W Agia Galini sa np. dwa markety-markeciki, kazdy to wersja all-in. Godziny otwarcia bywaja elastyczne, teraz do 20 - 21.00, latem i do 00:00, zawsze jakas przerwa na sjeste po 13:00.
Grecja nie jest typowo tranzytowa, Kreta tym bardziej.
Nie jada sie na stacjach benzynowych (rzadko kiedy nawet jest taka opcja) czy ogolnie - przy trasach!!! Kawa zawsze bedzie tam drozsza i kiepsciejsza, a jedzenie .. hm.. stare no, byle jakie.
Na zarcie/kawe zawsze trzeba wbic do jakiejs miesciny/wsi.
Platnosc karta
Nastaw sie, ze to wymysl pisarzy sci-fi. Terminale w knajpach? W duzych miastach powinno byc ok, ale i tak zawsze lepiej pytac. Na wsiach - nie licz.
Bankomaty sa, ale z rzadka, czasem jakis nie dziala, wiec jak juz sie znajdzie dzialajacy - bierz kase!!
Retsina zywica pachnaca - kochasz albo rzyg. od 1,2 e w marketach/butelke |
Po jednych wiekszych i rozsadnych zakupach mozna miec wlasne menu za 8-10 e/dziennie naprawde na wypasie, o ile nie przeszkadza ci, ze gotowanie = robota.
...dobry opis, tylko te pomarancze u was jakies drogie..w Chania, Merlina chodza po 0,35 e za kg!
ReplyDelete