Friday, November 11, 2016

TARG: mój weekend zaczyna się w piątek

   Biały gęsty twarożek?
To gr. πηχτόγαλο, ανθόγαλο (czyt. pichtogalo, anthogalo) dosłownie: tłuste mleko, śmietana. Na moim ulubionym straganie nazywają tak masło oraz cream cheese z mleka owczego. Znajomy farmer mówił mi, że w zależności od regionu te nazwy stosuje sie zamiennie, kiedy próbowałam przyporządkować je konkretnym produktom: 
Πηχτόγαλο και ανθόγαλο I knew they were the same. It depends on the area of Crete you ask. Butter-like ...

Pichto czy antho - polecam koniecznie! 
Poza tym na focie jest mini banan, kreteńskie cudo, chyba najbliższe platońskiej idei banana. Świeży szpinak (tak, listopad czas start z zieleninami i nowalijkami!), pomidor, cebulka. 





No comments:

Post a Comment